Një ekran i plasaritur mund ta bëjë një laptop të papërdorshëm. Për fat të mirë, ju mund ta rregulloni atë. Bill Detwiler ju jep udhëzime hap pas hapi për zëvendësimin e një paneli LCD të prishur të laptopit.

Pavarësisht nëse është plasaritur apo ka një shumë pixel të hedhur në erë, një ekran laptop i prishur mund t’ju ndalojë të vdekur në gjurmët tuaja. Por me mjetet e duhura, pak njohuri teknike dhe pak durim mund të zëvendësoni një LCD të dëmtuar.

Shënim: Në këtë artikull dhe video, unë ju tregoj se si ta zëvendësoni ekranin në një fletore Asus UL50V, e cila ka një LCD me dritë LED. Në varësi të makinës dhe modelit të laptopit, pajisja e brendshme dhe hapat specifikë mund të ndryshojnë. Procesi i përgjithshëm, sidoqoftë, duhet të jetë i njëjtë.

A duhet te mundoheni ta rregulloni?

Nëse dëmtimi aksidental është i mbuluar nën garancinë e laptopit, mos e bëni këtë rregulluar vetë. Bëni riparimin e laptopit nën garanci.

Unë gjithashtu sugjeroj që të shikoni videon time të mëparshme se çfarë të dini përpara se të provoni të rregulloni një smartphone ose tabletë. Nuk bëhet fjalë posaçërisht për laptopët, por informacioni është akoma i rëndësishëm, dhe do t’ju ndihmojë të vendosni nëse duhet ta rregulloni vetë makinën ose ta çoni në një dyqan.

Së fundmi, kuptoni që nëse ndiqni udhëzimet në këtë video, këtë e bëni vetë në rrezikun tuaj. As CNET dhe asnjë prej përfaqësuesve të saj nuk mund të mbahet përgjegjës për dëmtimin, dëmtimin ose humbjen e të dhënave.

Zevendesimi i nje ekrani dhe mjetet e nevojshme

1. Hiqni gypin e ekranit

After disconnecting the power supply and removing the battery, carefully examine the bezel around the screen. You’ll need to remove this bezel to access the screws that hold the LCD panel in place.

Në këtë laptop, disa jastekë gome fshehin vida, të cilat mbajnë në vend mbulesën. Do të duhet të heq këto jastekë dhe vidhat që janë nën të.

Me heqjen e vidhave të fshehura, kam përdorur një teh të hollë metalik për të lëshuar njërën nga qoshet e poshtme dhe kam punuar rrugën rreth e përqark, me një spudger plastik.

Shënim: Laptopi juaj mund të mos ketë jastekë ose vida të fshehura. Mbështjellësi thjesht mund të kapet mbi kapakun ose të mbahet në vend me shirit të dyfishtë. Vetëm, përshtatni udhëzimet e mia për t’iu përshtatur laptopit tuaj specifik.

Pavarësisht se si ju e bëni atë, ju do të duhet të heqni plotësisht bezelin.

2. Hiq panelin LCD të thyer

Me kllapat e montimit të LCD të ekspozuara, mund të hiqni vidhat që e sigurojnë atë në kapak. Pastaj mbështesni ekranin përpara-anash në rastin dhe shkëputni kabllon e tij.

Nëse laptopi juaj është bërë para vitit 2010 dhe ka një LCD me prapa dritave fluoreshente, ka të ngjarë të ketë dy kabllo. Por pasi kjo është një LCD me dritë LED, ajo ka vetëm një.

Tani, gjeni etiketën e prodhuesit dhe shënoni numrin e modelit. Duke përdorur këtë informacion, duhet të jeni në gjendje të blini një ndeshje të saktë për ekranin tuaj të thyer.

3. Instaloni panelin e ri LCD

Sapo të arrijë ekrani juaj i ri, shpaketojeni dhe sigurohuni që ai të përputhet me atë të vjetër.

Nëse dimensionet, kllapat e montimit dhe lidhësi përputhen, ju jeni gati për të instaluar ekranin. Lidhni panelin e ri në kabllo, vendoseni panelin në kapak dhe sigurojeni atë duke përdorur vida të përshtatshme.

4. Testoni panelin e ri LCD dhe instaloni sërish frezën

Para se të rihapni bezelin, është mirë të provoni panelin e ri. Lidhni përsëri kabllon e baterisë dhe energjisë dhe ndizni makinën. Nëse ekrani funksionon, mund të lidhni përsëri bezelin dhe çdo vidhosje të jashtme dhe jastekë gome. Riparimi tani është përfunduar.

Ndërsa fiksimet shkojnë, kjo nuk është shumë e vështirë, por kërkon pak durim dhe planifikon të sigurohesh që të marrësh ekranin e duhur të zëvendësimit.